The Lone Traveller:

Allen op pad? Hoe dan?

Hoezo alleen op vakantie?

Als ik tegen mensen zeg dat ik alleen naar Londen ga of op vakantie ben geweest naar Tokyo vinden mensen dit vaak maar een raar en eng idee. Als er wat gebeurd, wat doe je dan? Is het niet saai als je alleen bent? Je hebt toch niemand om tegen te praten? Hoe weet je dat het veilig is? Dit zijn een aantal vragen die ik vaak krijg als ik vertel over het alleen reizen, maar geloof mij, alleen reizen is echt ideaal en veiliger en makkelijker dan dat je misschien denkt. In deze blog zal ik jullie meenemen in het alleen reizen, de do’s en dont’s en hoe je alleen 100% kunt genieten! Lees je mee?!

Wat wil je allemaal gaan doen?

Als ik ergens naartoe ga dan begin ik eigenlijk eerst met het maken van verschillende lijstjes. Deze lijstjes helpen mij om structuur te krijgen in de dag en om te kijken hoe ik moet reizen, toelaat ik moet vertrekken en hoe laat ik ongeveer waar ben. Sommige mensen vinden dit niet fijn om te doen, wat ik ook snap, maar als je weet wat je kan doen scheelt dit zeker weer in tijd. Als je weet wat je gaat doen dan weet je ook gelijk in wat voor buurt terecht komt, ik zal hier dalijk nog even op terug komen. Weten waar je bent is namelijk erg belangrijk als je alleen gaat reizen.

Zodra ik de lijstjes af heb dan ga ik alles in Google Maps zetten, ik ga binnenkort een blog maken hoe je met Google Maps kunt reizen en een aantal handige tips en tricks. Zodra je alles in Google Maps hebt gezet weet je precies wat allemaal bij elkaar in de buurt ligt, hoe je waar naartoe moet rijden en kun je een route voor jezelf uitstippelen. Erg handig dus! Niet iedereen heeft MB’s op zijn telefoon, dus stel je gaat ergens heen dan kun je altijd deze routes uitprinten en meenemen zodat je precies weet waar je naartoe wilt gaan.

Een aantal van mijn lijstjes die ik handig vind als ik alleen op vakantie ga:

 • Stations, waar gaat welke trein/metro/tram naartoe.
 • Restaurants, eventueel voor ontbijt, lunch en diner
 • Winkeltjes, speciale die uniek zijn (ook erbij zetten welk station in de buurt zit)
 • Unieke locaties, kosten erbij en openingstijden
 • Noodnummers, noodlocaties en informatie punten
 • Paklijst (natuurlijk ook handig), hoeveel kan er mee terug

Voor veel ziet dit eruit als een complete hel om te maken, maar geloof me! Dit maakt het reizen een heel stuk makkelijker en het stiekem best wel heel erg leuk. Je kunt je zo goed ophypen voor de reis die je gaat maken.

Research over de locatie

Weet wat er allemaal gaande is waar je naartoe gaat, lees je in bij verschillende bloggers, bekijk het nieuws of er wat te doen is en volg diverse social media pagina’s, maar er is nog veel meer waar je op moet letten als je op reis gaat.

Een van de belangrijkste dingen vind ik is om te kijken hoe veilig de locatie is. Zo begin je eigenlijk al voor dat je je hotel hebt uitgekozen. Kijk welke buurten wel en niet geschikt zijn om een hotel te boeken. Toen ik naar Londen ging wist ik al vrij snel dat ik een verblijf wilde in het centrum van de stad. Het is dan wel een stuk duurder, maar wel veiliger. Ga je voor goedkoop, dan kom je al gouw in een buitenwijk van de stad en daar is het toch vaak een heel stuk minder veiliger. Het is er een stuk rustiger en je kunt vaak merken dat daar de (en ja dit klinkt misschien lullig) wat armere mensen wonen. Het zwerver gehalte licht daar ook een stuk hoger, dus het is belangrijk om eerst onderzoek te doen wat voor soort wijken je hebt in de stad of het land waar je naartoe wil gaan.

Een stukje veiligheid is ook om te kijken hoe de mensen in het land zijn. Zijn ze net zoals wij Brabanders goed aanspreekbaar en gezellig, zijn er veel toeristen, hoe ga je om met de locals, wat is hun manier van leven en hoe meng je jezelf in deze groep. Toeristen worden vaak herkend aan hun manier van doen, ideaal dus voor zakkenrollers om hun slag te slaan. Dus kijk goed om je heen en vraag ook rond hoe de mensen daar zijn, bijvoorbeeld aan de balie van je hotel. Een stukje ‘fake it, untill you make it’ doet het ook vaak erg goed, bluf je door de stad heen met af en toe een blik op de leuke highlights natuurlijk! Wat soms ook goed werkt is echt net doen of je dom bent, want ja… je bent die domme toerist die niet wist dat ze aan de linkerkant van de baan moest fietsen (#oeps). Dit werkt ook erg vaak, maar je moet wel goed kunnen inschatten wanneer je deze tactiek bij mensen wil gebruiken.

Stel nou, je hebt een planning in de avond en je komt pas om 12 uur ‘s nachts terug in je hotel. Hoe weet je dan dat het ‘s avonds veilig is op straat, lopen er geen gekken rond en waar kun je wel of niet terecht. Dit is iets wat erg belangrijk is om overdag te checken. Naast dat je geniet van alle mooie gebouwen, winkeltjes en bezienswaardigheden is het ook erg belangrijk om te kijken hoe de straten zijn en welke locaties je nog terecht kunt. Zorg dat je jezelf niet in een schimmig steegje vast loopt en kijk of er drukke punten zijn waar veel mensen zijn. Als er wat gebeurd zijn er altijd mensen om je heen. Nou is mijn ervaring met grote steden dat het er altijd wel erg druk is, ook om 12 uur ‘s nachts. Een grote stad leeft nou eenmaal 24/7. Ik was in Londen ook erg verrast dat het er ‘s nachts drukker was in de metro dan overdag.

Maak het jezelf niet te spannend

Ja, natuurlijk is het spannend.. zeker als je voor het eerst gaat. Maar probeer vooral te denken dat het echt een avontuur is en dat je er vooral enorm veel van kunt leren. Het is vooral de eerste dag die erg spannend is, of als je ergens naartoe moet gaan waar je een stukje voor moet reizen. Ben je wel op tijd, ben je niks vergeten en kom je wel door die verrekte douane heen. Dat is het stukje wat ik ook het meest spannendst vind. Wat nou als je toch wat bij hebt wat niet mag of heb je wat duurs gekocht wat niet het vliegtuig in mee mag. DRAMA!!! Gelukkig valt dit uiteindelijk ook allemaal wel mee. De eerste dag op reis is ook zeker erg wennen, je moet even wennen aan je omgeving en wat er allemaal te doen is, te eten is en hoe je jezelf moet aanpassen aan de mensen. Dag voor dag merk je al snel dat je jezelf automatisch aanpast aan de leefstijl.

Maar uiteindelijk valt het heel erg mee. Sterker nog, wie weet maak je wel toffe nieuwe contacten! Zo zijn er vaak momenten dat je ergens in je eentje aan het wachten bent en dan gebeurt het wel eens (dit moet je dan wel aanvoelen of het kan of niet) dat je met iemand in gesprek raakt. Zo stond ik in 2019 te wachten voor de fotolocatie van het Harry Potter karretje op Kingscross Station platform 9 3/4 en daar kom je zat fans tegen met wie je een babbeltje maakt. Iemand aan wie ik toen een handgemaakte ketting gaf, heb ik nog contact mee. Zelfs met 2 mensen die ik in Tokyo heb leren kennen heb ik nog contact mee. Deze spraken toevallig Engels en dan is het van elkaar super tof om te zien op social media waar ze mee bezig zijn. Kortom, er zijn dus zoveel toffe voordelen aan alleen reizen!

In het kort: Do’s & Dont’s 

Do's:

 • Maak diverse lijstjes met wat je kunt gebruiken tijdens je reis.
 • Ken de locals van het land waar je heen gaat.
 • Zijn er bepaalde onbekende rechten, zoek op wat het is en wat erin zit.
 • Spreek met mensen in winkels over de locatie.
 • Laat aan je hotel weten dat je alleen op pad bent en vraag om tips.
 • Loop met oortjes in, zodat mensen je niet lastig gaan vallen.
 • Negeer bijzonder volk op straat, zo word je niet lastig gevallen. 
 • Neem een notitie boekje mee om dingen op te schrijven voor jezelf.
 • Een uitgeprinte kaart of een losse plattegrond is altijd handig.

Dont's:

 • Belangrijke spullen in een rugzak stoppen, dit ivm zakkenrollen.
 • In het donker door kleine en rustige straatjes lopen. 
 • Tientallen losse tasjes mee dragen, doe alles in een grotere tas. 
 • Kijken bij oplichters spelletjes zoals balletje balletje. 
 • Op pad gaan zonder powerbank.
 • Een club ingaan die je niet kent. 

Tokyo, Berlijn, Londen.. Dit lijstje is nog lang niet af. Ik kijk nu al uit naar de volgende reis die ik ga maken. Ik hoop ook echt dat ik mensen hiermee kan inspireren om alleen op pad te gaan. Het hoeft niet eens zo te zijn dat je naar het buitenland gaat, al is het dat je hier graag in Nederland wat alleen wil gaan doen. Er komen nog veel meer handige tips aan, want ik weet dat hier behoefte aan is. Zo komen er nog wat toffe tips aan over Londen, heb ik nog verschillende leuke dingen liggen over Terschelling en wat andere handige tips over het alleen reizen. 

Facebook
Twitter
Pinterest

Loading

Deze artikelen zijn ook leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *